Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Община Пловдив срещу 

...
</TD
>Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Община Пловдив срещу 
Коментари Харесай

Отхвърлиха жалба на община Пловдив, санкцията е за хиляди левове

Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Община Пловдив срещу  финансова промяна в размер на 893 131,31 лв. поради неосъществените електронно таксуване и система за информация за пътешестване и ръководство на автопарка на всеобщия градски превоз. Сумата представлява 5% от цената на реално верифицирани разноски по контракта с испанската компания " Индра ". Общината е наказана да заплати на Министерство на регионалното развитие още 100 лева възнаграждение за юрист, предава Plovdiv24.bg .

В жалбата се декларира, че Община Пловдив се оказва в практическа неспособност да обезпечи дълготраен автопарк, който да бъде оборудван и това е реалност, който не се дължи на неприятно финансово ръководство, а на справедливи фактори и на нуждата от използване на характерните разпореждания на Закона за публичните поръчки.

Твърди се, че градската администрация е предприела  всички нужни ограничения за привеждане на настоящия автопарк в сходство с условията на плана. Задължението за съоръжение на 285 рейса е било планувано в Договор 1515102/10.02.2015 година с Индра Системас СА и в Договор № 12 с Индра Системас СА. - КЧТ от 01.04.2016 година, както и в договорите с превозвачите от 2018, 2019, 2020 година Твърдението за неприятно финансово ръководство заради съществуването на необорудвани рейсове, които към датата на последната инспекция са 24 от общо 285, т.е. пo-малко от 10 %, не стъпват на справедливи обстоятелства и на относимите документи.

След като Община Пловдив в никакъв случай не е поемала ангажимент да промени схемата на градския превоз, като отстрани изцяло частните превозвачи и надлежно стане единствен притежател на автопарка, съществуването на непрекъснат развой по съоръжение и преоборудване на рейсовете, част от този автопарк, е обективно позволен и неминуем факт, който не компрометира плана, нито уговорките на бенефициента. Наличието на необорудвани рейсове се дължи на характера на реализираната услуга и не може да се вмени във виновност на бенефициента.

От Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” обаче излизат с контрааргумент, че планът има сложен темперамент и включва Система за ръководство на градския превоз (СУГТ), велосипедни алеи, Компонент Светофари и надзор и Проучване за обмисляне на градския превоз. Нередностите са установени при действието на СУГТ, която се състои от следните съставни елементи: Управление на автопарка; Информация за пасажерите и Eлектронно таксуване.

Екип на Управляващия орган е направил инспекция на място по плана, по отношение на годишен проект за инспекции на място на завършили планове за 2019 година Ревизията обхвала: Проверка на положението на обектите на намеса, запазването на собствеността и предназначението им, инспекция на наличността и положението на доставеното съоръжение по плана, резистентност на постигнатите резултати от плана.

Проверката на място е осъществена в интервала 28-29.03.2019 година, като констатациите са следните: изградени  са система за електронно таксуване и система за информация за пътешестване и ръководство на автопарка, само че са налице условия, които затрудняват експлоатирането на системите в размера, качеството и обсега, заложени по плана.

С цел обезпечаване на резистентност на постигнатите резултати от осъществяването на плана, към бенефициента са отправени рекомендации за предприемане на ограничения за премахване на установените проблеми, свързани с: отчасти правилна информация по осведомителните табла на спирките, неналични някои от функционалностите за закупуване на билети на бордовите автомати, неактивни някои функционалности на вендинг машините, неработещо Интернет приложение.

Другата инспекцията на място е осъществена в интервала 10-12.12.2020 година, като констатациите са следните: информацията на електронните табла в по-голямата си част е правилна и точна, налични са избрани случаи, в които рейсовете не са отразени на таблото; бордовите устройства за продажба на билети не работят в част от автобусите; конфигурираните валидатори не работят в част от рейсовете. 

При документална инспекция е установено съществуването на избран брой необорудвани рейсове: за 10.08.2020г. - 26 бр., за 11.08.2020г. – 24 бр. и за 12.08.2020г. – 24 бр.; някои от кондукторите по рейсове, с които екипа на инспекцията се срещнал, не разпознават издадената евтина смарт карта на книжен притежател от ТВМ /стационарна вендинг машина за билети/; при издаването на месечните карти върху тях, благодарение на принтер, се изписва съответния месец, за който важат, т.е. след приключването на съответния интервал картите не биха могли да се употребяват, в случай че в тях се заредят други артикули /системата разрешава зареждането на различен артикул в случай че е изтекла годността на действащия/, защото те към този момент са надписани, т.е. следва да се издаде нова карта, Интернет приложението за продажба на билети не е задействано, както не е налична опцията Електронен портфейл, Интернет приложението не е интензивно, както и е установена неспособност да се зареждат няколко продукта по едно и също време на транспортните смарт карти, така наречен " Електронен портфейл “.

По време на извадковата инспекция на стационарните автомати за продажба на билети и зареждане на карти /вътрешни и външни/ и електронни осведомителни табла по автобусните спирки, са установени следните дефекти: липсва опцията за закупуване на " Е-билети “ на вендинг машини на тестваните спирки; част от проврените вендинг машини не работят в цялост или за избрани опции; На вендинг машините не са задействани следните функционалности: едномесечна карта, годна за 1 линия; едномесечна карта, годна за всички линии с понижение. Установено е, че сборът от приходите от бордовите автомати за продажба на билети в рейсовете и приходите от стационарни автомати за продажба на билети и за зареждане на карти /ТVМ/ съставляват 0,45% от приходите от продажба на билети. Продажбите на продуктите основани по плана съставляват 12,36% от общите продажби. Изградената по плана електронна система за таксуване съществува редом с одобрената в градския превоз на Пловдив кондукторна система за таксуване във всеки рейс.

Заключенията от инспекцията на място във връзка с електронното таксуване са, че е налице повишаване степента на потребление на системата за таксуване, поради усъвършенстваните условия и основани предпоставки от страна на бенефициента системата да се употребява по предопределение. Изградената по плана електронна система за таксуване съществува редом с одобрената в градския превоз на Пловдив кондукторна система за таксуване във всеки рейс, т.е. в огромната си част таксуването на жителите продължава да се реализира от кондукторите в рейсовете. Констатирани са усъвършенствани благоприятни условия за потребление на системата от софтуерна позиция – задействани са артикули, според спецификацията по контракт с реализатор, както и от позиция на техническа редовност – в по-голямата си част тестваните бордови машини за билети, стационарни автомати – ТВМ и валидатори в рейсовете по време на инспекцията работят.

По отношение на Система " Информация за пътешестване и ръководство на автопарка “ е открито доста понижаване на броя на рейсовете, които са оборудвани, само че са невидими за системата в съпоставяне от миналата инспекция на място. Налице са усъвършенствани условия за съгласуваност на рейсовете в системата. Като резултат е налице  повишаване равнището на уместност на информацията по осведомителните табла на спирките. При инспекцията е установено, че множеството от тестваните осведомителни табла работят и са в положително положение.

Относно внедряването и употребата на Системата за ръководство на градския превоз (СУГТ) “ при инспекцията е открит забележителен прогрес за обезпечаване на условия за повишение степента на потребление на построената система за електронно таксуване, както и за съгласуваност на рейсовете в системата и уместност на информацията по осведомителните табла по спирките. С цел възстановяване на изискванията за резистентност на постигнатите резултати от осъществяването на плана, е дадена рекомендация да се подхващат ограничения за осъществяване на направените констатации, разказани в Констативния протокол от инспекцията на място.

Решението предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен период от съобщаването му с дубликат за страните.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР